Page 8 - Lääneranna Teataja 69/2024/nr6
P. 8

   8 LÄÄNERANNA TEATAJA / Nr 6 (69) 2024
 Monarhliblikas apelsinil
Lembelindude paar Mango ja Chilli mõnusalt üksteise kaisus magamas.
Lääneranna vallas saab
imetleda liblikaid
maailma eri paikadest
Tekst: Lilli Lumera. Fotod: Liblikamaja
Ettevõtja Kärt Lutsar noppis idee liblikaid ekspo- neerima hakata Londonis asuvast loomaaiast. Juulis seitsme-aastaseks saav Liblikamaja pakub või-
malust peale liblikate tutvust teha ka lindude, väi- keloomade ja kaladega. Aastatega on üles ehitatud hariv ja mitmekesine programm.
Kust sai alguse kirg liblikate vastu?
Liblikate eksponeerimise mõte tuli minuga kaasa Inglis- maalt, kus ma külastasin Londonis asuvat loomaaeda. Seal on üks imekaunis liblikatelk ja see jättis mulle kustumatu mälestuse. Kui Eestisse tagasi kolisime ning perega maale elama asudes laua taha istusime ja aruta- sime, mis me maal tegema hakkame, siis käisingi oma hullu mõtte välja – teeme liblikamaja.
OÜ Kiisamaa seiklus- ja looduspark on pereettevõte, kus tegutsevad peale minu veel minu elukaaslane Oliver Ehte, ema Antitea Lutsar ja vend Helari Helle- nurm. Suuremates projektides ja sündmustes löövad kaasa ka teised pereliikmed.
Kui palju teil liblikaid on?
Liblikaid on võimatu kokku lugeda, neid lendab siin ringi üle saja, võib-olla isegi üle paarisaja, oleneb aas- taajast. Talvel vähem, suvel rohkem. Liike on hetkel kuskil 15, aga suvel võib olla veel rohkem.
Kust nad pärinevad ja kuidas neid transporditakse?
Liblikaid transporditakse Eestisse nukkudena. Meie lib- likad on pärit Lõuna-Ameerikast, Aafrikast, Aasiast ja Austraaliast. Meie majas lendavad ringi ainult troopi- lised liblikad.
Millal liblikad paljunevad?
Kevadest sügiseni paljunevad Liblikamajas päris mitmed liblikaliigid. On võimalik näha tervet liblika eluringi alates munast kuni liblikani välja. Juba praegu on meil liblikaröövikuid näidata.
   
















































































   6   7   8   9   10