Page 6 - Lääneranna Teataja 69/2024/nr6
P. 6

 6 LÄÄNERANNA TEATAJA / Nr 6 (69) 2024
Lihula mõisas avatakse vinüülplaatide kujunduste näitus
 TEATED
 „Helikandja nägu“ | Rita Proos
Pärnu Kunstide Kooli programmi- ja kommunikatsioonijuht
 Lihula mõisas avatakse 5. juunil näitus õpilas- konkursi „Helikandja nägu“ silmapaistvamatest töödest. Näitusel saab näha noorte loodud kujundusi
vinüülplaatidele.
Eesti Kunstikoolide Liit, klubi ProCultura ning Lihula Muusika- ja Kunstikool korraldasid muusikahuvilistele õpilastele üle-eestilise helikandjate ümbriste kujunda- mise konkursi, kuhu laekus kokku 492 tööd. Võistlus toimus kolmes vanuseklassis (7–11, 12–15, 16–19 elu- aastat) ning kahes kategoorias: kindla artisti plaat ning väljamõeldud artisti (või enda) plaat.
Konkursi žürii koosseisu kuulusid muusikud Argo Vals ja Ewert Sundja, muusik ja kommunikatsiooniekspert Heiko Leesment, muusikakriitik ja ajakirjanik Siim Nestor, graafik Anu Juurak, disainer Hannes Paesoo ning Eesti Kunstikoolide Liidu Noorteühenduse liige Lisethe Niilus.
Konkursile saabunud tööde rohkus üllatas nii korral- dajaid kui žüriid. Eesti Kunstikoolide Liidu kommu- nikatsioonijuhi Rita Proosi sõnul on väga rõõmustav, et muusika nii paljusid noori kõnetab. „Meie eesmärk oli tutvustada õpilastele seda suurepärast kunsti- vormi, sest praegusel voogedastusplatvormide ajastul ei pruugi paljud noored muusika füüsiliste vormidega, nagu helikassetid, vinüül- ja CD-plaadid, kokku puu- tuda ega märgata ka nende suurepäraseid albumikujun- dusi. Helikandjate kujundused on aga üks osa muusika ja artistiga suhestumisest ja mõtestamisest,“ märgib Proos. Žürii koosseisu kuulunud Siim Nestor lisab, et kõik konkursile esitatud tööd on omamoodi ägedad ja muusikast huvitumine tema sõnul armas juba iseene- sest.
Teele-Riin Kodar (Fotol žürii liikmed ja konkursi korralda- jad, ülevalt vasakult: Hannes Paesoo, Lisethe Niilus, Argo Vals, Anu Juurak. Alt vasakult Siim Nestor, Piia Saak, Peeter Kodar). Foto: Teele-Riin Kodar
„Südame pani uudishimust põksuma, milliseid vane- maid, aastate taguseid artiste praegused koolilapsed plaadiümbriste vääriliseks peavad. Loogilisemate rolla- rite (The Rolling Stones – toim), AC/DC, ABBA ja Queeni ning Anne Veski ja Ivo Linna kõrval leidus ka selliseid artiste nagu Velvet Underground & Nico, The Smiths, Mazzy Star, Joy Division, Ruja, NWA, Kiss, The Cure, MF Doom, Sade, Kukerpillid, Will Smith, Bob Marley, Ghost, Weezer, Inner Circle, J.M.K.E, Crystal Castles, Obituary, Todd Rundgren, Ray Charles, The Goo Goo Dolls, Frankie Valli & The Four Seasons, Radiohead, Billy Joel ja Elton John,“ loetleb Nestor konkursile esi- tatud töödega seotud artiste.
Proos järeldab, et ka kodumaine muusika on noortele lähedane, kuna ligi 30 Eesti artisti helikandjat sai uue näo.
„5miinust, Puuluup, Vennaskond, ERSO, Villemdril- lem, NÖEP, Räpina Jack ega Trad Attack ei pea enam järgmise albumi kujunduse pärast pead vaevama, sest noored on nende eest juba suure töö ära teinud. Samuti on värske kujundus loodud Eesti hümnile.“ Proos lisab, et nii-öelda päris artistide kõrvalt sündis ka kujundusi väljamõeldud artistidele ning loomulikult autorite enda tuleviku-albumitele, olgu nad siis veel artistid oma unis- tustes või juba esimesi lugusid kirjutavad muusikud.
Näitusele jõuab sedapuhku ligikaudu nelikümmend tööd, mis kõik on žürii poolt ära märgitud. Võitjate õnnitlemine ja näituse avamine toimub 5. juunil kell 14 Lihula mõisas.
  Volikogu esimehe vastuvõtuaeg on neljapäeviti kell 10.00–13.00 Lääneranna Vallavalitsuses (Jaama tn 1, Lihula). Vajalik on eelnev registreerimine telefonil 507 8061 või e-posti aadressil armand.reinmaa@laaneranna.ee
   Sotsiaaltöö spetsialistide kontaktid:
» Silva Nilb (toetused) 5649 0392
silva.nilb@laanerannavald.ee
» Saima Soobard (lastekaitse) 5663 5205
saima.soobard@laanerannavald.ee
» Gersti Roots (Varbla) 5190 9754
gersti.roots@laanerannavald.ee
» Koidu Rummel (Lihula) 5666 1230
koidu.rummel@laanerannavald.ee
» Marelle Minn (Hanila ja Koonga) 5387 6988
marelle.minn@laanerannavald.ee








































































   4   5   6   7   8