Page 9 - Lääneranna Teataja 69/2024/nr6
P. 9

   LÄÄNERANNA TEATAJA / Nr 6 (69) 2024
9
 Tava-kroonliblikas
Uued pikakõrvalised Ninnu ja Nännu on toodud Saaremaa loomaaiast.
  Mida liblikad söövad?
Liblikad on maiasmokad. Neil on
imilont, mille abil nad söövad puuviljamahla, lillenektarit ning meie lahustame neile ka mett veega.
Mis on liblika pidamiseks hädavajalik?
Liblikate pidamiseks on hädavajalik neile sobilik kesk- kond. Lisaks sellele on vaja väga palju teadmisi selle kohta, kuidas liblikaid kasvatada, mis neile eluks vaja- lik on, kust neid saab jne. See on kõik väga keeruline ja kulukas protsess. Liblikate kasvatamine ei ole odav hobi!
Kui suur on Liblikamaja kõige väiksem ja kõige suurem liblikas?
Kuna meie majas on võimalik näha ainult suurliblikaid, siis kõige väiksema liblika tiivaulatus võib jääda sinna 3–4 cm juurde. Kõige suurem on meil harilik atlaspaa- busilm, kelle tiivaulatus võib looduses olla isegi üle 30 cm aga meie suurim on olnud 25,5 cm.
Kas majas on erilisi ja haruldasi liblikaliike?
Sellele on raske vastata, sest nad on meil kõik erilised. Juba näiteks selle poolest, et liblikad ja ööliblikad on ainsad putukad maailmas, kelle tiibu katavad soomu- sed. Mingisuguseid haruldusi meil majas otseselt ringi ei lenda – kõik liigid on üle maailma teada-tuntud eri- nevatest liblikamajadest. Loomulikult võrreldes meie kohalike Eesti liblikatega on nende suurus ja ka vär- vikirevus kindlasti paljudele eriliseks üllatuseks, eriti lastele.
Kas Teil on isiklik lemmikliik?
Minule meeldivad alati need kõige suuremad liblikad, aga samas on väga raske nende iluduste seast kind- lat lemmikut valida. Mul täitsa oleneb tujust, lemmik vahetub pidevalt.
Mida Liblikamajas veel teha saab?
Liblikamajas ei lenda ringi ainult liblikad, vaid ka seitset liiki papagoid. Meil on linnumaja, mis saab kolme-aasta- seks. Lisaks on meil väikeloomi ja väljas suur tiik värvi- liste tiigikaladega.
Suveperioodil on avatud kodukohvik. Liblikamaja pakub lisaks silmailule hariduslikku tegevust, nimelt viime läbi koolidele ja lasteaedadele mõeldud õppe- programme. Talvel toimub meil jõulumaa ja ka suvel on palju erinevaid üritusi. Ühtlasi on meie juures võimalik rentida ruume kas siis sünnipäevade, firmaürituste või mõne muu sündmuse jaoks.
Eelmisel aastal lisandus meie teenuste hulka Airsofti mängimise võimalus. Kui sellest veel väheks jääb, siis valmistame käsitööna päris liblikatiibadest ehteid, mida saab kohapealt suveniirina kaasa osta.
Milline on Liblikamaja suveprogramm ja lahtioleku- ajad?
Uuel hooajal on meil plaanis mitmeid sündmusi. Taas kord võtame osa avatud talude päevadest, mis on igal aastal ka meie suurim sündmus. Lisaks sellele on plaa- nis korraldada Liblikamaja peosaalis näitus, erinevaid looduspäevi, ühepäevaseid lastelaagreid ja palju muud. Teemakohase info paneme üles Liblikamaja Facebooki- lehele, kus kõik huvilised saavad end kirja panna.
Suvel on Liblikamaja avatud kuuel päeval nädalas tei- sipäevast pühapäevani kell 11–18. Esmaspäeviti on maja suletud.
   












































































   7   8   9   10   11