Page 6 - Lääneranna Teataja 68/2024/nr5
P. 6

 6 LÄÄNERANNA TEATAJA / Nr 5 (68) 2024
Talgujuht Henrik Raave: „Sel talgukevadel teeme üheskoos
kodukandi veekogud ohutuks, rajame elurikkaid õppeaedu ja
toome talgupaikadesse kultuurielamusi“ |
 TEATED
 Kuu aega kestev Teeme Ära talgukevad kulmi- neerub maikuu esimesel laupäeval, 4. mail ühise üle-eestilise Teeme Ära talgupäevaga. Tänavu pööra-
takse koostöös Päästeametiga tähelepanu kodukandi veekogude ohutusele, et aidata ennetada traagilisi veeõnnetusi. Rohelise kooli programmiga koos hoo- gustatakse elurikaste õppeaedade rajamist laste- aedadesse ja koolidesse. Euroopa kultuuripealinna Tartu 2024 ja Eesti kultuuririkkuse aasta raames on aga tähelepanu all talgukultuuri väärtustamine ning kultuurielamuste toomine igasse kogukonda ja talgu- paika.
Kodukandi veekogud ohutuks
Kutsume üles kodulähedasi veekogusid ohutuks muutma. Puhastatud kallasrajad, parandatud sillad, piirdeaiaga tiigikaldad – iga selline talgutöö aitab enne- tada traagilisi veeõnnetusi.
Lisainfo: https://teemeara.ee/tahelepanu-all/kodukan- di-veeohutus
Lasteaedadesse ja koolidesse elurikkad õppe- aiad
Innustame lasteaedasid ja koole nii linnas kui ka maal looma elurikkaid õppeaedasid, mis inspireerivad, õpe- tavad ja pakuvad avastamisrõõmu igal aastaajal. Pisi- kese õppeaia saab rajada isegi terrassile, rõdule või lausa katusele.
Lisainfo: https://teemeara.ee/tahelepanu-all/elurik- kad-oppeaiad
Kultuurielamus igasse talgupaika
Euroopa kultuuripealinna ja Eesti kultuuririkkuse aastal toome tähelepanu meie kogukondadele, siin- sele rammusale kultuurikihile ja selle mitmekesisusele. Podisegu igas talgupaigas vanaemade retseptide järgi valminud talgusupp, kõlagu põnevad talgujutud siit ja sealt ning hüüdku pill meil meele rõõmsaks.
Lisainfo: https://teemeara.ee/tahelepanu-all/kultuuri- elamus-talgutel
Nagu ikka, ootame omavalitsusi talgupäeval kaasa lööma, kas korraldama ise talguid või nõu ja infoga abistama kohalikke talgute eestvedajaid. Olenevalt plaanitavatest talgutöödest on talgujuhtidele igasugune info ja praktiline abi vajalik ja tänuväärne. Kindlasti on kasuks viited asjakohastele õigusaktidele, kooskõlas- tust või infot andvatele riigiasutustele ning soovitu- sed koostööks kohalike ettevõtetega. Võimalusel saab omavalitsus talgulisi aidata, olgu selleks siis prügikon- teinerid ning nende äravedu või näiteks talgusupi pak- kumine.
Teeme Ära talgupäeva eesmärk on edendada eestimaa- laste aktiivset eluhoiakut ja tugevdada kohalikke kogu- kondi. Nii suureneb aasta-aastalt inimeste harjumus ise oma elukeskkonna heaks midagi ära teha ning selline toimetamine pakub kohalikul tasandil ettevõtmisteks mitmeid võimalusi. Mida parem on kontakt ja koos- töö kohalike elanike, organisatsioonide, ettevõtjate ja omavalitsuse vahel, seda rohkem saab tehtud ning seda parem meile kõigile!
Talgute märkimine talguveebi aadressil www.teeme- ara.ee tagab esindatuse üle-eestilisel talgukaardil ning selle kaudu saavad huvilised ka talgutele registreeruda. Igas maakonnas tegutseb Teeme Ära talgupäeva mees- konna vabatahtlik koordinaator, kelle kontaktid leiab siit: teemeara.ee/kontakt/maakondlikud-koordinaato- rid. Rohkem infot ja abimaterjalid talgupäeva etteval- mistamiseks Teeme Ära talgupäeva kodulehel www. teemeara.ee.
Teeme Ära talgupäeva korraldavad Eestimaa Looduse Fond, Eesti Külaliikumine Kodukant ja nende ümber koondunud võrgustik. Toetajate ja partneritena löövad kaasa Siseministeerium, Päästeamet, Sigrid Rausing Trust, Dentsu, Bauhof, Nordic Hotel Forum, Tartu loo- dusmaja, Rohelise kooli programm, Kultuuriministee- rium, Sihtasutus Tartu 2024 jt.
Soovime teile head talguhoogu ning jaksu nii talgute eestvedamisel kui ka kogukondade toetamisel!
Henrik Raave
Teeme Ära talgupäeva eestvedaja
 Foto: Adobe pildipank











































































   4   5   6   7   8