Page 4 - Lääneranna Teataja 68/2024/nr5
P. 4

 4 LÄÄNERANNA TEATAJA / Nr 5 (68) 2024
Pärnumaal alustas 13–29-aastaseid toetav noortegarantii
 2024.aasta märtsist alustas Pärnu- maal tegevust NGTSi koostöö- võrgustik, kuhu kuuluvad Lääneranna, Kihnu, Tori, Põhja-Pärnumaa, Saarde ja Häädemeeste omava- litsuste juures tegutsevad juhtumikorraldajad, kes nõustavad 16–29-aastaseid mittetöötavaid ja mitte- õppivaid noori, nende vanemaid ja tugivõrgustikke, aidates noori naasta haridusteele või tööturule. Lisaks korraldatakse ennetustööd vähemalt 13-aas- tastele noortele, et toetada neid haridusteel ja kar-
jäärivalikutes. Teenus on noortele tasuta.
Lääneranna ja Kihnu vallas NEET-noorte* juhtumikor- raldajana tööd alustanud Ene-Ly Juganson soovib olla noorele tema teekonnal toeks, vahendades vajalike asutuste infot, aidates suhelda erinevate ametiasutuste ja ettevõtjatega. Liikudes koos noore tempos ja tema seatud eesmärkide suunas, ei unustata ära ka vaimset tervist ega enesearengut.
Ene-Ly on pärit Mulgimaalt, Eesti väikseima linna tiit- lit kandnud Mõisaküla linnast. Gümnaasiumi lõpetas ta Kilingi-Nõmmel ning siis võttis suuna Pärnusse. Elades, töötades ja õppides vahepeal Tallinnas, kutsus süda tagasi Pärnumaale. Ta on lõpetanud Tallinna Ülikooli noorsootöö eriala ning töötanud noorsootöötajana Viimsi Noortekeskuses, osalenud noorte töömalevates rühmajuhina ning korraldanud noortele ühepäevaseid laagreid. Vabal ajal meeldib Ene-Lyle akusid laadida hea muusika ja vabas õhus jooksmisega. Hobi korras meisterdab ta paberist erinevaid kaunistusi ja kaarte ning viib läbi töötube.
Noortegarantii Tugisüsteemi (NGTS) programm sai 2023. aasta lõpus Riigi Tugiteenuste Keskuselt meet- mest „Tööalase konkurentsivõime toetamine“ neljaks aastaks toetust, et aidata noori, kes ei õpi ega tööta. Projekti toetatakse Euroopa ühtekuuluvuspoliitika fondide vahenditest (Euroopa Sotsiaalfond+).
Pärnumaa tegevusi toetab projekt nr 2021- 2027.4.02.23-0024 „Pärnumaa maapiirkonna noorte- garantii tugisüsteemi arendamine“. Toetuse summa on üle 750 000 euro. Projekti eesmärk on nelja aasta jook- sul toetada 330 noort ja aidata neist tööle 83 noort.
Projekti koordineerib Pärnumaa Omavalitsuste Liit. Projekti koordinaator on Ly Brikkel. Noorte juhtumi- korraldajad teistes valdades on Andrea Rebane Tori vallas, Andre Sassor Põhja-Pärnumaa vallas ning Kairi Tilsen Häädemeeste ja Saarde vallas.
Lisainfot noortegarantii tugisüsteemi kohta leiab Sot- siaalkindlustusameti ja Sotsiaalministeeriumi kodule- helt. Noortegarantii tugisüsteemi tegemisi saab jälgida Noortegarantii tugisüsteem Pärnumaal Facebooki-le- hel.
Vaata lisaks
» Sotsiaalkindlustusameti teavituskampaania „Kuidas
Sul päriselt läheb?“
» Üle-eestilise noortegarantii tugisüsteemi Facebooki
» Sotsiaalkindlustusameti Facebooki
» Sotsiaalkindlustusameti Podcasti
*NEET – lühend ingliskeelsest terminist not in education, emp- loyment or training.
Lääneranna ja Kihnu valla NEET-noorte juhtumikorraldaja Ene-Ly Juganson. Foto: erakogu
Ene-Ly töötab Lääneranna ja Kihnu vallas ning on sulle toeks, kui sa
» oled 16–29-aastane
» ei õpi ega tööta
» ei ole veel otsustanud, millist teed valida.
Võta julgelt ühendust, isegi kui sulle tundub, et sul polegi praegu tuge vaja. Kui kuulad ära, mis võimalusi sinu piirkonnas pakutakse, võivad need aidata sul edaspidi oma eesmärke saavu- tada.
Ene-Ly Juganson
enely@pol.parnumaa.ee
+372 504 7973
OMAVALITSUS
 tugisüsteemi programm | Pärnumaa Omavalitsuste Liit
     






































































   2   3   4   5   6