Page 2 - Lääneranna Teataja 68/2024/nr5
P. 2

 2 LÄÄNERANNA TEATAJA / Nr 5 (68) 2024
Lääneranna Vallavalitsuse täiendav selgitus Lihula Muusika-
Lääneranna Vallavalitsus
 OMAVALITSUS
 päevi käsitlevale artiklile |
 Ajalehes Lääne Elu 9. aprillil 2024 ilmunud artikli käsitluses seoses ürituse Lihula Muusi- kapäevad toimumisega Lihulas on Lääneranna Val- lavalitsuse hinnangul jäänud kajastamata olulised asjaolud, mis puudutavad avaliku raha kasutamist Lääneranna valla mittetulundusühingute toetamise korra alusel. Artiklis on Lihula Muusikapäevade eestvedajad viiuldaja Miina Järvi ja pianist Mihkel Järvi väljendanud pettumust, et toetuse kasutamise kohta on Lääneranna Vallavalitsus esitanud tagasi- nõude ning kirjeldanud olukorda järgmiselt: „Uue vallavalitsusega suhtlemine on, kui suhtleks masi- naga,“ märkis Miina Järvi. „Ainuke, mida nad oska- sid teha, oli raha tagasi nõuda. Kahtlen, kas nad on festivali olemasolust üldse teadlikud olnud.“
Selgitame avaliku raha kasutamisega seonduvat. Ava- liku raha kasutamisel on reeglid, millest osapooled on igati teadlikud. MTÜ-dele eraldatakse raha volikogu kehtestatud korra alusel, raha kasutamiseks sõlmitakse leping ning hiljem on vaja raha kasutamise kohta esi- tada aruanne. Kõigest sellest peavad olema teadlikud ka MTÜ Lihula Muusikapäevad juhatuse liikmed Miina ja Mihkel Järvi, sest taotlus, leping ja aruanne on juha- tuse liikme allkirjastatud.
Kõnealune taotlus oli esitatud 01.11.2021. aastal. Toe- tust taotleti kolmele tegevusele: ürituse esinejate rei- sikulude katteks 1000 eurot, majutuskulud 500 eurot ja esinejate honorarid 1500 eurot. Üritus toimus juulis 2022 ning aruande esitamise tähtaeg oli 01. detsember 2022. aastal. Taotluse formaat on lihtne ning väga põh- jalikke andmeid ei küsita, kuid päris uisapäisa tehtud kulusid ei saa projektikuludesse kanda.
Segadused algasid sellega, et aruanne esitati pool aastat peale nõutud tähtaega, 12. juunil 2023. aastal. Aruande kohaselt esitati majutuskulude arveid summas 453,55 eurot, esinejatele maksti honorare summas 1250 eurot ning esinejate reisikulude kohta arveid 500,34 eurot. Kokku 2203,89 eurot. Toetust taotleti ja eraldati konk- reetsete tegevuste katteks 3000 eurot, millele pidi taotleja lisama 10% omaosaluse. Aruande menetlemisel ei ilmnenud vastuolusid majutuskulude ja honoraride katmisel, kuid reisikulude katmise osas ei pidanud val- lavalitsus põhjendatuks esitatud kütusekulude tšekke, sest taotleja MTÜ Lihula Muusikapäevad ei esitanud ka täpsustavate küsimuste peale tõendeid, et MTÜ oleks selle kulu kandnud, st teinud väljamakse kas arvel- dusarvelt või sularahas.
Lisaks esitati projekti aruandes kulutšekke tegevus- tele, mille kohta toetust ei taotletud ja toetuslepingut
ei sõlmitud. Vallavalitsus siiski aktsepteeris osaliselt neid kulusid, mida oli võimalik seostada ürituse läbivii- misega. Eelkõige käsitlesid need toiduainetega seotud kulusid, kuid alkoholi ostmist vallavalitsus ei aktsep- teerinud. Tšekkide ülevaatamisel ilmnes, et tegu on eraisiku soetustega, sest soovitud oli ka näiteks küla- lisartistide toitlustamise toetusena järgnevate kulude katmist: ploomipüree 4-kuusele, Emma lutikett, Dumle vahvlibatoon 3 tk, Ossi seakamar 1 pakk. Aktsepteeriti siiski näiteks 02.08.2022 kuupäevaga arve muusikatar- viku soetamise kohta, kuid mitte augustikuu kuupäe- vaga telefoniarvet, kus arve saaja oli kolmas isik, mitte toetuse saaja. Kuluridade puhul, mida oli võimalik seos- tada üritusega, tuli vallavalitsus igati taotlejale vastu ja aktsepteeris kulusid.
Kokku oli abikõlblikke kulusid 2385 eurot ning neid kaeti ka Kultuurkapitali toetusest summas 1000 eurot. Nii jäi Lääneranna valla toetusest kaetavaks abikõlbli- kuks summaks 1385 eurot, millest omaosalus pidi olema 10% ehk 138 eurot. Toetust oli eraldatud ja välja maks- tud 3000 eurot, kuid arvestades täiendavaid toetuseid, abikõlbulike kulude mahtu ja taotleja enda omaosaluse kohustust, kujunes Lääneranna valla lõplikuks toetuse mahuks veidi üle 1246 euro. Enammakstud toetus summas ligi 1753 eurot küsiti tagasinõude korras taot- lejalt tagasi. Tagasinõutava summa osas ei olnud kulud ürituse seisukohalt põhjendatud ja taotleja ei esitanud tõendeid, et MTÜ Lihula Muusikapäevad oleks selliseid kulusid kandnud. Kolmanda isiku esitatud tšekk ei ole tõendusmaterjal MTÜ tehtavate maksete kohta.
MTÜ Lihula Muusikapäevad juhatuse liikmed ning Lää- neranna vallavanem Ingvar Saare ja arendusspetsialist Raina Jeeberg kohtusid kõnealuse aruande asjus 16. oktoobril 2023 Lääneranna vallamajas. Kui MTÜ liik- med kirjeldavad vallavalitsust kui „masinat“, siis kin- nitame omalt poolt, et kohtumine oli mõlemapoolselt konstruktiivne ja arusaav. Vähemasti nii tundus valla esindajatele. Vallavalitsuse poolelt selgitasime olu- korda ja valla kaalutlusi. Arutlesime ka võimaluste üle, kuidas edaspidi tekkinud segadust vältida.
Arutluse all oli ka Lihula Muusikapäevade toetuse suurus, mille osas vallavanem avaldas seisukohta, et toetussumma on kindlasti ajale jalgu jäänud ning vald on valmis toetama Lääneranna vallale laiemat tuntust toovaid üritusi senisest suuremas summas.
Lääneranna vallavalitsus ei ole kuidagi vastu rahvus- vahelist tuntust toovate ürituste korraldamisele meie vallas. Vastupidi – soovime nende toimumist toetada senisest suuremas mahus. Avaliku raha kasutamisega käib kaasas siiski suurem tähelepanu ja läbipaistvus ning liiga loominguliselt sellega ümber käia ei saa.
Vaatamata tekkinud segadusele konkreetse aruandega, ei leia vald, et eksimused oleksid olnud pahatahtlikud või kuidagi seadusevastased. Selliseid arusaamatusi tuleb ikka aeg-ajalt ette. Arvestades loo vastukaja, leiame, et antud selgituse avaldamine on hädavajalik, kuid olulisem on keskenduda järgmiste Lihula Muusi- kapäevade läbiviimisele!
Avaldame valla nimel tänu Miina ja Mihkel Järvile Lihula Muusikapäevade ellukutsumise ja eestvedamise eest ning kinnitame, et soovime leida ühiseid võimalusi suurepärase ürituse jätkumiseks Lihulas.
Lihula Muusikapäevad.
Foto: erakogu
















































































   1   2   3   4   5