Page 12 - Lääneranna Teataja 67/2024/nr4
P. 12

 12 LÄÄNERANNA TEATAJA / Nr 4 (67) 2024 ELU Hanila liigub pärimuskultuuri tuules | Eha Raja
  Käes on Hanila Laulu- ja Mänguseltsi (LMS) kahe- kümne esimene tegevusaasta. 20. aastapäev on väärikalt peetud, kõik seltsis osalenud ning sõbrad ja
abilised tänatud, mälestused heietatud ja palju neist lavale toodud. Kõik liikmed tegutsevad hea meelega edasi. Juhtorganiks on kolmeliikmeline juhatus: Vello Tüür, Andri Lobjakas ja Eha Raja.
Ka 2024. aastaks on juba teada palju üritusi, kus üles astume. Selleks on tarvis repertuaari koguda, käia vanemate inimeste jutul, et vanu laule, tantse, pillilu- gusid, rahvajutte koguda. Need tuleb ka talletada, osad etendamiseks ja teistele näitamiseks selgeks õppida. Meie seltsis on praegu 25 liiget. On olnud ka 40 rahva- kultuuri huvilist. Aeg teeb oma töö, meie hulgast on 16 tänaseks mälestuste maal. Põhjus peitub veidi ka selles, et alustasimegi eakamate inimestega, kes juba teadsid ja oskasid vana ja pärimuslikku.
Koosneme kolmest rühmast: vanaemade tantsurühmas Värten on kaksteist prouat. Ülejäänud on pillimehed, keda kutsume kapelliks Keps. Kapelli koosseisus on mitmesuguseid huvitavaid pille, näiteks suupill, jauram, pingipill, erinevad trummid, pesulauapill, tamburiin jm. Viisipillidest on akordionid, lõõtsad, karmoškad, ka mit- meotstarbelised kitarrid. Nagu pillide hulgast nähtub, on iga pillimees võimeline kätte võtma mitut pilli jär- gemööda. Kahjuks ei ole kandle- ega viiulimängijat. Tähtsamate esinemiste puhul, näiteks Baltica Festiva- lil või külaskäigul Leetu sõprusrühma Svirbe juurde, oleme palunud sõpru meile appi nii viiulil kui kandlel. Proovime muidugi neid oma tegevusse pöörata. Pare- matel aegadel tegutses kolmandana ka naisansambel. Kahjuks on see tänaseks täitsa kokku kuivanud, kui lisandub huvilisi, puhume ka ansamblile taas elu sisse.
Kapellil on solistid olemas. Üks neist hakkas meie juures käima juba 12-aastasena. Ega ta siis veel muud peale laulmise osanudki. Nüüd on poiss 21, õpib Vil- jandi Kultuuriakadeemias ning pole pilli, mida ta ei mängiks. Muidugi on jutt Andri Lobjakast. Meie juures pole aega enam igal nädalal käia, aga pole vajagi, tuleb ja teeb, mis vaja.
Teine samalaadne näide on Mary-Helena Veerits, kes hakkas koos vanaemaga nelja-aastasena Hanilas käima ja meiega koos laulma. Vanaema Anne on muidugi ka väga erilise andega proua: ta mängis kapellis akordio- nit, nüüd oskab ka karmoškat. Kõige toredam on aga
see, et ta seab ise laule: nii viisi kui ka väga armsad sõnad. Kapelli kavas on tema lugusid mitu. Pikka aega oli meie seltsi muusikajuht Rein Õuemaa, kellele meel- dis pingipill, muidugi valdas ta suurt hulka pille. Väga mõnusalt laulis Rein küla lorilaule. Temale tuhat tänu kõige ilusa eest! Veel tuhat tänu järgmisele muusika- juhile Valvo Valgurile!
Veidi ka Värtnast. Tantsulusti naudivad mitmes vanu- ses prouad, on olnud üheksakümneseid, kaheksaküm- neseid ja nooremaidki. Kolm neist – Aime Mäemurd, Saima Ristikivi ja Eha Raja, kes ka juhendab –, tantsivad esimesest päevast peale. Tore oli see, kui Helle Lilleoja Tekkel tuli tantsima koos kuueaastase tütre Õnnela Lil- leojaga, kes on nüüd juba ise ema. Ka selle pere poeg Siim käis meil väga noorena laulmas. Toreda üllatuse pakkus ta meie juubelipeol, tervitades ilusa lauluga. Aitäh!
Värten on õppinud selgeks üle 45 tantsu. Enamikuga neist oleme esinenud kodukandis, üle Eesti ning mitu korda Leedus, Lätis ja Soomes.
Rahvarõivad muretses iga tantsija ise, kes oma kirstust, kes õmbles või lasi õmmelda. Aga ikka paikkondlikud, oma küla riided. Meie Värtna eripära võrreldes teiste tantsurühmadega on see, et tantsime oma kapelli muu- sika saatel. Elava muusika saatel tantsida on oi kui palju toredam! Eks me oleme oma Kepsule üsnagi palju mee- lehärmi valmistanud, aga teisiti lihtsalt ei saa ning kõik laabub alati. Värten teeb maani kummarduse teie ees!
Nii me toimetame ikka edasi. Esmajärjekorras korral- daksime hea meelega veel paaris-kolmes paigas juube- likontserdi. Suur töö on repertuaari leidmine, millega tegelevad kõik. Sooviks ka meesliikmetele rahvarõivad saada, uusi pille muretseda, sõpradele külla sõita.
Väga suure tänu ja kummarduse teeme Kõmsi rahva- maja töötajatele: Leale ja Hellele! Oleme saanud teilt nii palju abi, toetust, soojust ja valgust. Oleme õnnelikud, et meid on märganud Lääneranna Vallavalitsus, kes rahuldas seltsi rahataotluse sünnipäevapeoks. Oleme valmis ka valla üritusi toetama. Suur-suur aitäh!
Täname südamest kõiki, kes meid juubelipeole õnnitlema tulid!
Seltsi 15. aasta juubelil oli koosseis pisut teine.
Hanila Laulu- ja Mänguseltsi juhatuse liige
   Hanila Laulu- ja Mänguseltsi 20. aastapäeva tähistati rahva- rõivais.
Fotod: erakogu

















































































   10   11   12   13   14