Page 4 - Lääneranna Teataja 60/2023/nr4
P. 4

  4 LÄÄNERANNA TEATAJA / Nr 4 (60) 2023
ELU
     Kevadel on parim aeg küttekolded korda teha |
Andra Väärtmaa
Lääne päästekeskuse kommunikatsioonijuht
Kalendrikevad on käes ja ilmataatki lubab juba mär- kimisväärset õhusooja, seega võib öelda, et küttepe- riood hakkab selleks korraks läbi saama.
Kütteperioodil on tavapärane, et päästjad käivad kustuta- mas tahmapõlenguid korstnas või soojamüüris, mis lõhuvad kütteseadmeid ja pragudest võib tuli ka ümbruse süüdata. Nii saab igal aastal mitusada põlengut alguse hooldamata küttesüsteemidest. Selle ärahoidmiseks tuleb kohale kut- suda korstnapühkija, kes küttekolded ja korstnad puhastab ning kogu süsteemi nii seest kui ka väljast kriitilise pilguga üle vaatab – kas see on talve tervelt üle elanud või vajab pottsepa parandustöid.
Korstent puhasta vähemalt kord aastas
Tuleohutusseadusest tulenevalt järgib Päästeamet nõuet, et kortermajade ja ridaelamute küttesüsteeme peab kord aastas puhastama kutseline korstnapühkija. Eramajades võib korstent ka ise pühkida, kuid vähemalt kord viie aasta jooksul peab kogu süsteemi ikkagi üle vaatama kutseline korstnapühkija. Tihedama kasutamise korral tuleb kütte- koldeid sagedamini puhastada. Õige hooldus on ka kütjale endale kasulik, sest puhastatud kütteseade vajab vähem küttematerjali ning annab rohkem sooja.
Infot leiad küttesüsteemide portaalist
Alates 1. märtsist 2021 kasutavad korstnapühkijad kütte- süsteemide registrit. See tähendab, et sinu küttesüsteem kantakse registrisse, kust saad kontrollida küttesüsteemile väljastatud akti, kus on kirjas süsteemi seisukord. Paberak- tide kasutamise vajadust enam ei ole ja korstnapühkijad seda enam ei väljasta. Akti lugemiseks tuleb minna Pääs- teameti küttesüsteemide portaali aadressil https://kutte- susteem.paasteamet.ee/login ning lehele sisse logida. Lisaks oma küttesüsteemi infole leiab siit teenust pakkuvate kut- seliste korstnapühkijate ja pottseppade kontaktandmed ning nende tööpiirkonnad. Seega ei ole vaja enam pead murda, kust omale vajaliku teenuseosutaja saad. Portaalist leitavate korstnapühkijate ja pottseppade suhtes võib olla
kindel, kutsetasemeta meistreid nende seas ei ole.
Kui inimesel on toimetulekuraskused, saab kohalikust omavalitsusest uurida, kas korstnapühkimise teenusele saab toetust, sest paljud omavalitsused pakuvad selleks ots- tarbeks rahalist tuge.
Telli kutseline korstnapühkija juba kevadel
Sageli on inimestel arusaam, et korstnapühkija tuleb kut- suda sügisel enne kütteperioodi algust. Siis on kõik korstna- pühkijad aga üle koormatud ja järjekorrad pikad. Tegelikult saavad korstnapühkijad oma tööd teha aasta ringi. Kevadel on isegi parem, kui korstnapühkija kogu küttesüsteemi üle vaatab, sest kui ilmneb süsteemil mingi viga, jõuab kütte- kolde suve jooksul järgmiseks kütteperioodiks korda teha.
Kui keegi kahtleb oma kodu tuleohutuses ja soovib nõus- tamist, tuleks sellest teada anda riigiinfo infonumbril 1247. Kodunõustamine on alati vabatahtlik ja trahve ega ettekir- jutusi karta ei tasu – on oluline, et sinu kodu saaks ohutu- maks.
Kuidas käituda tahma- või pigipõlengu korral?
» Helista hädaabinumbrile 112.
» Piira siibriga õhu pealevoolu.
» Eemalda kütesüsteemi lähedalt süttivad esemed.
» Ära kustuta tahmapõlengut veega.
» Puhastusluugi kaudu sobib kustutami-
seks pulberkustuti.
» Enne küttesüsteemi uuesti kasutamist kutsu korstnapühkija.
 










































































   2   3   4   5   6